Égési sérülések gyógytornász szemmel

2020.10.28

Az égési sérülések sokszor maradandó és nagyon mély sebet ejtenek az embereken, legalább annyira mentálisan, mint fizikailag.
Ezt a tényt méginkább fokozza, ha egy fiatal páciens kerül hasonló élethelyzetbe.
 
Végtagok érintettsége esetén az egyik legdrasztikusabb, mégis a legszükségszerűbb, végtagmentő megoldás a fasciotomia, mely a végtag keringését hivatott fenntartani. 

Az akut fázist követően - esetenként bőrátültetés után - egy durva, megvastagodott, feszes, funkciójában zavart bőrfelület jön létre. Ezek a sérült szövetek gyakran mozgásbeszűkülést eredményeznek az ízületek környékén.

Gyógytorna szempontjából elsősorban a bőr rugalmasságának fokozása a cél, és az egymással “összeolvadt” szövetek fellazítása, szétválasztása. A keringés megfelelő mértékű fokozása gyorsabb anyagcserét biztosít, ezáltal a szöveti regeneráció felgyorsul.

Funkcionális mozgásprogramnak tartalmaznia kell például a kéz érintettségénél (lásd fenti kép) a manipuláció fejlesztését (finom motoros mozgások) és az általános erőszint növelését (durvább motoros funkciók) is. 

A gyorsabb és teljesebb gyógyuláshoz nagymértékben hozzájárul a megfelelő táplálkozás. Sérülések, így a különböző égések esetén is a szervezetnek méginkább szüksége van az olyan tápanyagokra, melyek csökkentik a gyulladásokat, segítik a felépítő folyamatokat, illetve erősítik az immunrendszert és javítanak a páciens általános közérzetén.

Mindezek  következetes betartása és gyakorlása az optimális gyógyulás mellett kiváló alapot is biztosíthat a későbbi helyreállító plasztikai beavatkozásoknak.